Hae tästä blogista

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Koulukiusaaminen alkaa jo päiväkodissa. Osa 1.

Mikä ei tapa se vahvistaa, sanoi Erkki. Koulukiusaamista on kai jokainen joutunut joskus pohtimaan – tavalla tai toisella, syystä tai toisesta. Pohtiminen tuntuu tietenkin erilaiselta, kun sitä joutuu pohtimaan läheltä: jos on itse, tai jos joku perheenjäsenistä on kiusattu tai kiusaaja.

Puhun nyt päiväkodista alkavasta koulukiusaamisesta, vaikka kiusaamista voi tapahtua muuallakin (esimerkiksi harrastuksissa tai naapuruston lasten keskuudessa). Jokapäiväisessä yhteisössä, jossa lapsen on pakko olla päivästä toiseen pidemmän aikaa, kaltoinkohtelu on vaikeinta ja vahingollisinta. Keskityn aluksi siis siihen, mistä koulukiusaaminen oikeastaan alkaa ja miksi. Sylttytehdas löytyy  tosiaankin monelle yllättävästä paikasta: päiväkodista. Syistä ja niiden seurauksista ei ota selvää Pirkkokaan. Eikä opettaja varsinkaan.

Kunpa oma lapsi olisikin se hiekkalaatikoiden ystävällinen ja iloinen Robin, jonka Boom kah soi kaikkien korvaan kutsuvasti. Useimmiten ei kuitenkaan ole niin. Päiväkodin hiekkalaatikko täyttyy monenlaisista persoonista. Ja sitten on se yksi, jota ei sinne päästetä.

Päiväkotien kasvatushenkilökunnasta yllättävän moni väittää, etteivät pienet lapset osaa olla tahallaan kiusaavia ja ilkeitä. Ainakaan kovin tarkoitushakuisesti. En kuitenkaan usko tuota. Monesti olen ajatellut sen olevan kasvatushenkilön laiskuutta olla huomaamatta ja puuttumatta asiaan. Jo päiväkodissa haetaan omaa paikkaa ryhmässä, huomiosta puhumattakaan. Syntyy kateutta, kilpailua, taistelua vallasta ja omasta asemasta. Se johtaa käyttäytymiseen, jota kutsutaan kiusaamiseksi. Jos päiväkodin henkilökunta ei sitä tunnista, ei haitallisia ja vahingollisia käyttäytymismalleja pystytä estämään ja ne alkavat muodostua päiväkodin lasten tavaksi käyttäytyä ryhmässä.

2015-03-27-8484Päiväkoti-ikäinen lapsi ei ymmärrä käyttäytymistään yhtä syvällisesti, kuin isompi lapsi. Jos päiväkodissa ei puututa pienimpiinkin muita hylkiviin tekoihin, vaan pidetään niitä normaaleina lasten metkuina, tukee päiväkoti tulevaa kiusaajien ryhmittymää. Osa heistä on sivustakatsojia, jotka pitävät omaa rooliaan pakollisena tai ehkä jopa hyvänä. Hyväksyttynä joka tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti